Ramona Spridon | Mom x More

Makeup in studio

Rutina de ingrijire in timpul sarcinii14 min read

Mi-am propus sa public pe blog macar 2 articole pe saptamana, dar stii tu cum e cand socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Zic merci si pentru unul. :)) De-ar avea ziua macar 48h, tare bine-ar fi!

Spusesem intr-un articol anterior (aici) ca voi reveni cu detalii mai amanuntite in ceea ce priveste rutina mea de ingrijire pe durata sarcinii si iata-ma! :))

Sarcina este o perioada delicata, cu o mare incarcatura emotionala, in care se intampla foarte multe transformari, atat fizice, cat si psihice. Apar tot felul de nelinisti si intrebari. Oare e in regula sa urmez rutina pe care o am deja? Ce este recomandat sa folosesc si ce anume ar trebui sa evit? Adevarate probleme, nu joaca de copii :))

Nu sunt in masura sa fac recomandari sau sa dau sfaturi, dar pot impartasi cu tine din experienta mea, care sper sa te ajute macar sa te relaxezi.

Sarcina nu este o boala si nu este nevoie sa renunti la stilul tau de viata doar pentru ca esti insarcinata. Trebuie doar sa te adaptezi.

Exista cateva ingrediente care nu sunt recomandate de catre medicii specialisti nici in sarcina, nici in alaptare. Unele sunt interzise, iar unele pot fi folosite in anumite situatii, DOAR la recomandarea medicului care iti urmareste sarcina. Eu am ales sa ma consult cu medicul meu pentru orice mi-a ridicat semne de intrebare, mai ales ca circulau atatea mituri incat la un moment dat nu stiam ce sa mai cred.

Iata care sunt ingredientele pe care eu le-am evitat in rutina mea de ingrijire din timpul sarcinii:

  1. Antibiotice si peroxid de benzoil
  2. Hidroquinona si derivatul ei, arbutin
  3. Retinoizii: tretinoin, retinol, retinoid
  4. Acid salicilic sau BHA

1. Antibiotice si peroxid de benzoil

Acestea sunt recomandate, de obicei, pentru tratarea acneei sau a rozaceei.

Hormonii estrogen si progesteron sunt responsabili pentru modificarea secretiei normale de sebum, astfel incat multe femei se confrunta pe durata sarcinii fie cu acnee, fie cu exces de sebum.

Daca te confrunti cu astfel de probleme, cel mai indicat ar fi sa te consulti cu un medic dermatolog si implicit cu medicul care iti urmareste sarcina pentru a stabili cea mai prietenoasa rutina de ingrijire.

Eu am fost norocoasa si nu m-am confruntat cu niciuna din cele doua. As putea spune chiar ca tenul meu a aratat mai bine in timpul sarcinii decat inainte. De dupa nu are rost sa vorbesc, am deja riduri suplimentare provocate de lipsa somnului. 😂

2. Hidroquinona si derivatul ei, arbutin

Aceste ingrediente trateaza petele solare/melasma.

Melasma de sarcina sau masca de sarcina este o hiperpigmentare simetrica, prezenta la 55-75% dintre femeile insarcinate si apare, de obicei, in trimestrul doi.

Modificarile hormonale care stimuleaza o crestere a secretiei de melanina, expunerea la razele ultraviolete, dar si factorii genetici sunt vinovati de aceasta problema.

Eu ma confrunt cu aceste pete de cativa ani si nimic din ce am folosit pana acum nu le-a facut sa dispara, doar s-au estompat.

Ajuta evitarea expunerii la razele ultraviolete in intervalul 11-16 (solarul este interzis in sarcina, in caz ca esti fana), precum si folosirea cremelor cu factor de protectie. Eu folosesc crema cu SPF 50 din luna mai pana in luna septembrie, inclusiv, iar in restul lunilor SPF 30.

3. Retinoizii – tretinoin, retinol, retinoid

Sunt folositi, in principal, cu scop anti-imbatranire, dar si pentru tratarea acneei. Pe prospectele produselor care contin aceste ingrediente este specificat ca sunt interzise in sarcina si alaptare. Fie din lipsa de date pe populatia specifica (gravide sau femei care alapteaza), fie din motiv ca nivelul de toxicitate ajuns in sange este unul foarte ridicat. Cert este ca sunt de evitat, nu ai de ce sa risti.

4. Acidul salicilic sau BHA

Studiile au aratat ca dozele mari de acid salicilic pot produce defecte natale fatului, deci e bine sa eviti produsele care contin acest ingredient, acizi beta-hidroxi sau BHA.

Da, prioritatile tale se indreapta acum spre sanatatea copilului si evolutia normala a sarcinii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la ceea ce te face sa te simti bine. Continua cu micile ritualuri de ingrijire, dar acorda o atentie mai mare la lista de ingrediente din produsele pe care le folosesti.

Am spus care sunt ingredientele pe care eu le-am evitat in sarcina si pe care specialistii recomanda, in general, sa le eviti. Dar hai sa vedem ce am folosit.

Rutina mea de ingrijire din timpul sarcinii a fost una simpla, dar asa tare m-am imprietenit cu ea, incat o mentin si acum. Iata cum arata:

1. Rutina de ingrijire corporala

Cea mai mare problema cu care se confrunta femeile insarcinate o reprezinta vergeturile.

In timpul sarcinii, pielea de pe anumite zone se intinde extrem de mult, intindere care poate duce la ruperea structurii de sustinere a pielii. Zonele predispuse sunt abdomen, sani si solduri.

Vergeturile apar, in principal, in functie de predispozitiile genetice, nu exista studii medicale care sa confirme eficacitatea vreunui produs cosmetic.

Cu toate astea, eu am ales sa folosesc pe zonele predispuse un produs specific, respectiv Uleiul de corp pentru sarcina Weleda. Are actiune preventiva, iar baza de ulei de migdale, imbogatita cu ulei din germeni de grau si cu extract de arnica, are efecte de ameliorare a elasticitatii pielii.

Ulei de corp pentru sarcina Weleda
Ulei de corp pentru sarcina Weleda

Ori acest ulei chiar a avut un impact benefic asupra pielii, ori ca pur si simplu m-a ajutat genetica, dar, spre fericirea mea, nu am ramas cu nici macar o vergetura in urma sarcinii. Yay!

Burtica la 33 de saptamani
Burtica la 33 de saptamani

Am masat, cu miscari circulare blande, zonele predispuse si recomandarea este sa fie folosit de 2-3 ori pe zi. Eu il foloseam insa, o singura data, dupa dus, si nu am facut-o de fiecare data, pentru ca nu sunt adepta produselor sub forma de ulei.

Pentru dus, exista deja, in rutina mea de ingrijire, Uriage Xemose Ulei de curatare hranitor, pe care il adoram efectiv. Fara parabeni, sapun, parfum, a fost mai mult decat recomandat sa-l pastrez.

Are o textura fina, extrem de delicata si hraneste pielea datorita concentratiei sale ridicate de glicerina. Bonus, poate fi folosit si pe post de demachiant, iar dupa nastere poate fi folosit cu incredere si pentru bebe. Un singur produs pentru intreaga familie. Nu-i asa ca-i minunat?

Ulei de curatare hranitor Xemose Uriage
Ulei de curatare hranitor Xemose Uriage

Pe partea de hidratare, crema pe care eu o folosesc de foarte multi ani si pe care am pastrat-o in rutina de ingrijire pe toata durata sarcinii este Bioderma Atoderm, varianta fara parfum. Este geniala, pielea ramane hidratata exact asa cum promite, 24h. Eu o aplic mereu pe pielea usor umezita, imediat dupa dus.

Crema fara parfum Atoderm Bioderma
Crema fara parfum Atoderm Bioderma

O alta problema cu care te poti confrunta in timpul sarcinii este transpiratia excesiva, tot hormonii sunt de vina. Eu am folosit cu succes Deodorant roll-on tratament intensiv anti-perspirant Stress Resist 72h de la Vichy, fara alcool, fara parabeni. Suntem prieteni si acum, nici dupa nastere situatia nu a stat mai roz, in cazul meu.

Deodorant roll-on anti-perspirant Stress Resist Vichy
Deodorant roll-on anti-perspirant Stress Resist Vichy

2. Rutina de ingrijire a tenului

Eu am fost norocoasa si nu m-am confruntat cu probleme ale tenului in timpul sarcinii. Asa cum spuneam, tenul meu a aratat chiar mai bine decat inainte.

Ma documentasem si imi creasem o rutina corecta, inca dinainte de sarcina, asta a ajutat mult sa raman relaxata. Rutina pe care deja o aveam s-a pliat perfect pe recomandarile specialistilor, asa ca am continuat cu ea. Arata cam asa:

AM — Dimineata

  1. Spalare ten cu gel de curatare
  2. Toner
  3. Crema cu factor de protectie
  4. Make-up

1. Spalare ten cu gel de curatare

Dimineata imi curat tenul cu Cerave Hydrating Cleanser, un gel de spalare hidratant, care indeparteaza usor impuritatile si sebumul, in timp ce sporeste hidratarea pielii. Este exact ce am nevoie, mai ales ca m-am confruntat cu o usoara uscaciune a tenului in perioada sarcinii.

Gel de spalare hidratant piele normal-uscata, 236ml, CeraVe
Cerave Hydrating Cleanser

2. Toner

Urmeaza Essence Toner Pyunkang Yul, un produs coreean, care calmeaza, tonifica si ofera un plus de hidratare. Eu il ador, pur si simplu, il folosesc si acum. Intai imi pulverizez tenul cu apa termala, nu am un brand preferat, dar pentru raportul calitate-pret optez mai des pentru Uriage. Eu il aplic direct pe ten, pentru a nu risipi produs pe discheta demachianta. Am mai folosit cu succes si Klairs, varianta fara parfum, si este la fel de minunat.

Pyunkang Yul Essence Toner tonic esențial calmant cu efect de hidratare
Essence Toner Pyunkang Yul
Klairs Supple Preparation tonic hidratant pentru echilibrarea pH-ului pielii fara parfum
Toner facial hidratant fara parfum Klairs

3. Crema cu factor de protectie

Pentru ca ma confrunt cu aceasta problema, respectiv melasma, m-am documentat destul de mult incat sa inteleg importanta produselor cu protectie solara. Nu lipsesc niciodata din rutina mea de ingrijire.

Folosesc SPF 50 pentru sezonul cald (mai-septembrie, inclusiv) si SPF 30 pentru cel rece (octombrie-martie, inclusiv). La cremele cu factor de protectie nu am doar o singura crema pe care am folosit-o sau o folosesc. Urmaresc sa nu contina parfum sau iritanti. Sunt suficiente variante disponibile. Eu tare bine ma inteleg cu Uriage Bariesun Ultra fluid Spf 50.

Uriage Bariésun lichid protector ultra ușor SPF 50+
Uriage Bariesun Ultra fluid SPF 50

4. Make-up

La 10 minute distanta de crema cu factor de protectie, aplic make-up: fond de ten, pudra, pudra de contur, iluminator, mascara – obligatoriu :)) si apoi, in functie de starea de spirit, chef, timp, completez si cu altele.

Sunt pasionata de acest domeniu si ma machiez de fiecare data cand am ocazia. Nu am renuntat la acest ritual nici acum, de cand am copil, chiar daca timpul este si mai limitat.

Este recomandat sa folosesti produse non comedogenice, eu am continuat sa folosesc produsele pe care le aveam.

PM — Seara

  1. Demachiere
  2. Dubla curatare cu gel de spalare
  3. Acid hialuronic
  4. Crema hidratanta

1. Demachiere

Oricat de obosita as fi, incerc sa nu sar niciodata peste demachierea corecta a tenului. Pentru asta, folosesc cu succes, de mai bine de 5 ani, Lotiunea micelara Bioderma Sensibio H2O pentru ten sensibil.

Curata si demachiaza atat tenul, cat si ochii, calmeaza tenul iritat si confera o senzatie de prospetime.

Lotiune micelara Bioderma Sensibio H2O
Lotiune micelara Bioderma Sensibio H2O

2. Dubla curatare cu gel de spalare

Dupa ce indepartez machiajul, crema cu factor de protectie, cu ajutorul lotiunii micelare, curat tenul cu acelasi gel de spalare mentionat mai sus, Cerave Bydrating Cleanser.

Desi pe recipient este mentionat faptul ca lotiunea micelara nu necesita clatire, eu simt ca imi strange pielea si ramane usor lipicioasa. In plus, asa sunt sigura ca am indepartat tot ce era de indepartat.

3. Acid hialuronic

Pentru un plus de hidratare folosesc acidul hialuronic. Eu ma inteleg bine cu The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5, are o formula hidratanta, cu acid hialuronic ultra-pur. Imi pulverizez intai tenul cu apa termala, este recomandat sa fie aplicat pe pielea umeda.

Acidul hialuronic este considerat o substanță “inteligentă” pentru că își ajustează rata de absorbție în funcție de sezon, varsta, sex sau de nivelul de umezeală la care este expus corpul.

The Ordinary Acid Hialuronic 2% + B5
The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5

4. Crema hidratanta

Oh, aici am incercat de-a lungul timpului foarte multe produse, pana am ajuns la Natural Moisturizing Factors + HA de la The Ordinary. Cel mai mult imi place ca ofera hidratare non-grasa si eficienta durabila, iar raportul calitate-pret este unul excelent.

Contine multi aminoacizi, acizi grasi, trigliceride, uree, ceramide, fosfolipide, glicerina, acid hialuronic si multi alti compusi naturali care sunt prezenti in piele.

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

Asta-i tot, ti-am zis ca e o rutina simpla, asta imi place cel mai mult. Am continuat s-o folosesc si in prezent pentru ca mi se potriveste si pentru ca am observat rezultate benefice tenului meu. Imi doresc sa mai completez, dar stiindu-ma foarte bine, nu as reusi s-o respect. Cu cat as avea mai multe produse introduse, cu atat mai greu mi-ar fi sa ma tin de ea.

3. Rutina de ingrijire a parului

Oh, cand vine vorba de par, sunt usor pretentioasa. Parca orice make-up mi-as face sau orice tinuta mi-as alege, daca parul nu e aranjat sau vopsit cum imi place mie, tot nu ma simt bine.

Stii si tu, circula pe internet tot felul de mituri, iar unul dintre ele este cel despre legatura dintre vopseaua de par si malformatiile fetale.

Le-am citit si eu si nu m-am distrat deloc :)) Deja ma gandeam cum voi face sa rezist 9 luni fara sa-mi vopsesc parul, in conditiile in care imi vopsesc radacina la 4-5 saptamani.

M-am relaxat apoi si am ales sa ma consult cu medicul care mi-a urmarit sarcina, iar el mi-a recomandat sa stopez vopsitul doar pe durata primului trimestru de sarcina. A spus ca nu exista studii care sa sustina acest mit, dar fiind vorba despre un trimestru sensibil si mai ales ca nu e vorba despre o perioada lunga de timp, ar fi mai bine sa evit. Cica nu e o perioada lunga, nu stiu ce-as fi facut 9 luni. :))

Culoare – Acutica

4. Rutina de ingrijire a unghiilor

Imi fac unghiile cu gel de peste 10 ani, le prefer scurte si intr-o singura culoare, in functie de anotimp sau starea mea de spirit. Nimic spectaculos, dar imi place sa am o manichiura ingrijita mereu, fara prea mari batai de cap, iar asta e o solutie excelenta. Am primit si aici aprobare de la medic, asa ca mi-am continuat rasfatul lunar.

5. Epilarea cu ceara de unica folosinta

Epilarea cu ceara nu este contraindicata, singurul aspect pe care sa-l iei in considerare ar fi ca, in timpul sarcinii, sensibilitatea la durere creste, si atunci ar putea fi mai neplacuta sedinta de epilare. Eu nu am resimtit o durere in plus, era aceeasi, tot durere :))

Am incercat sa cuprind, in linii mari, cam toate aspectele legate de rutina de ingrijire din timpul sarcinii. Acestea sunt produse folosite de mine, cu care eu rezonez si care sunt benefice tenului meu mixt.

Factorii importanti pentru o sarcina sanatoasa raman in continuare alimentatia echilibrata, hidratarea optima si un stil de viata activ. Cateva modificari minore ale rutinei cotidiene nu ar trebui sa reprezinte un motiv de stres. S-ar putea chiar sa-ti placa mai mult noile obiceiuri si sa le mentii, exact ca in cazul meu.

Pe curand,

Ramona S.

Share
5 2 voturi
Rating
Alatura-te
Notifica de
guest
4 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Ana
Ana
2 ani in urma

Bună! Mă bucur că am găsit acest articol. Ce Sampon ai folosit sau folosești? Mulțumesc!

Lucia
Lucia
1 an in urma

Bună! Îmi poți spune dacă aceasta crema cu spf este ok în sarcina? Crema hidratanta de la cerave cu spf 25.. Mulțumesc.

4
0
Mi-ar placea sa aflu ce parere ai. Lasa un comentariu.x
()
x