Si pentru ca imi doresc sa impart cu tine, nu doar emotii sincere din experienta mea personala, ci si informatii bine documentate, voi puncta cateva aspecte generale privind experienta primului trimestru de sarcina.
Intrucat, de cele mai multe ori, data exacta a conceperii este mai dificila de identificat, varsta gestationala se calculeaza incepand de la prima zi a ultimei menstruatii. Asta inseamna ca, desi nu erai inca insarcinata la acel moment, primele 2 saptamani ale ciclului menstrual sunt luate, de asemenea, in calcul. Aceasta este varsta cronologica, varsta care trebuie corelata cu cea biometrica (adica ceea ce obtinem prin masuratorile ecografice). Copilul poate fi masurat ecografic incepand cu saptamana 5-6 si ideal ar fi ca varsta cronologica si cea biometrica sa se suprapuna, dar nu este o regula.
Primul trimestru de sarcina se intinde pe o perioada de 13 saptamani si 6 zile si este o perioada de transformari intense pe care corpul tau le experimenteaza. Este bine sa te informezi, pentru a vedea la ce trebuie sa te astepti, dar este important sa intelegi ca aceste schimbari sunt normale si vor disparea pe masura ce sarcina evolueaza.
Cele mai frecvente simptome intalnite in primul trimestru de sarcina sunt:
- Greata si starile de voma
- Urinarile frecvente
- Oboseala accentuata
- Sani durerosi
- Schimbari de dispozitie
- Accentuarea simtului olfactiv
- Ameteala
1. Greata si starile de voma
Nivelurile crescute de HCG si Estrogen, accentuarea sensibilitatii olfactive, cresterea aciditatii stomacale, dar si extinderea rapida a muschilor uterini si relaxarea celor care tin de tractul digestiv, contribuie la o stare de rau accentuata, urmata, uneori, de stari de voma. Este important de retinut ca acestea nu afecteaza in niciun fel dezvoltarea fatului si nici sanatatea mamei si ca nu sunt resimtite la fel de toate femeile.
Ce poti face pentru a diminua aceste stari de greata?
In primul rand, gandeste pozitiv! Gandirea pozitiva atrage, in mod natural, ceea ce este bun si frumos.
Apoi, respira adanc si incearca sa vezi dincolo de aceste stari de rau. Inauntrul tau creste o noua viata, un suflet pe care il vei iubi cu toata fiinta ta si care te va invata atat de multe lucruri, de indata ce va veni pe lume! Nici nu-ti poti imagina!
Hm, parca e o idee mai bine, asa-i? 😊
Vestea buna este ca exista si o serie de metode care te pot ajuta sa diminuezi aceste greturi, iti recomand sa le incerci, sa vezi ce functioneaza in cazul tau. Nu exista un remediu universal care sa functioneze in orice situatie, pentru oricine. Iata cateva exemple:
- Mese mici si dese
Evita, pe cat posibil, sa ai stomacul gol, deoarece acizii din sucul gastric, neavand ce sa consume, vor accentua aceste stari de greata. Asadar, mananca incet, putin si des, optand pentru combinatii de carbohidrati si proteine. Evita grasimile, mancarea procesata, prajelile sau mancarea foarte condimentata. Te-ar putea ajuta biscuitii sarati sau painea prajita. Eu am mai mancat masline verzi si castraveti in otet (au fost top de lista).
- Consumul de lichide
Hidratarea pe tot parcursul zilei este extrem de importanta, ea ajutand si la diminuarea senzatiei de greata. Bea multa apa, cu inghitituri mici. Ghimbirul este considerat un ingredient minune atunci cand vine vorba despre greturi, asa ca poti adauga o felie de ghimbir crud in apa sau il poti consuma sub forma de ceai. La mine nu a functionat, dar merita sa incerci.
De asemenea, bauturile carbogazoase, consumate intre mese, ar putea sa mai diminueze din starile de greata. Desi nerecomandate, consumate in cantitati mici, pot fi o varianta de compromis. Daca vrei sa eviti sucurile, poti opta pentru apa minerala, eu asa am facut si m-a ajutat putin. 🙂
- Activitatea fizica
Sportul practicat in timpul sarcinii este benefic, ajuta la imbunatatirea somnului si reduce din starile de disconfort. Opteaza pentru exercitii de o intensitate redusa sau alege plimbarile in aer liber. Eu am ales a doua varianta si mi-au fost un real ajutor, mai ales atunci cand imi era greata.
2. Urinarile frecvente
La scurt timp dupa ce ai ramas insarcinata, schimbarile hormonale vor face ca sangele sa circule mult mai rapid la nivelul rinichilor tai, ceea ce va face ca vezica urinara sa se umple mai des. In sarcina, cantitatea de sange creste cu aproximativ 50% fata de perioada anterioara sarcinii. De asemenea, uterul, aflat in crestere, va incepe sa apese asupra vezicii urinare, astfel incat vei simti nevoia unor vizite mai dese la toaleta. Acest lucru este normal si nu trebuie sa te determine sa te hidratezi mai putin. Nu uita, consumul de lichide este extrem de important pentru o viata si o sarcina sanatoase.
3. Oboseala accentuata
Corpul tau trece prin niste transformari metabolice extrem de rapide intrucat se pregateste pentru sarcina si pentru a asigura cresterea embrionului, asa ca, este perfect normal sa te simti epuizata. Asigura-te ca te odihnesti cat poti de mult, uneori sunt necesare 10-12 ore de somn si chiar si atunci, se resimte starea de oboseala. Vestea buna este ca aceasta dispare curand, dupa saptamana 12 de sarcina.
4. Sani durerosi
Umflarea si sensibilitatea sanilor, uneori insotite de durere, se numara printre primele simptome de sarcina. Ii vei simti mai plini si mai grei, areolele incep sa se inchida la culoare, iar venele devin mai pronuntate. Pentru a depasi mai usor aceasta perioada, poti alege sa porti o bustiera sau un sutien cu o sustinere foarte buna a sanilor.
5. Schimbarile de dispozitie
Sentimentele si emotiile pe care le experimentezi in timpul primului trimestru de sarcina sunt destul de diverse si contradictorii. Poti trece de la bucurie la tristete in mai putin de un minut, sau te poti surprinde plangand din aproape orice sau fara motiv. Sunt femei care se simt mai degraba deprimate sau cu o stare accentuata de anxietate si femei care experimenteaza emotii exagerate, fie ele pozitive sau negative. Nu trebuie sa te simti vinovata din cauza acestor stari, majoritatea femeilor le experimenteaza in prima parte a sarcinii. Ajuta sa vorbesti cu partenerul de viata, sa-i explici ce simti si sa-l ajuti sa te inteleaga. Relaxeaza-te cat de mult poti, mergi in vacante daca timpul iti permite, controleaza stresul, discuta cu prietenii, fa lucruri care-ti plac, permite-ti sa fii rasfatata.
6. Accentuarea simtului olfactiv
In timpul sarcinii, poti experimenta schimbari in ceea ce priveste simtul mirosului. Ti se poate intampla ca anumite mirosuri pe care inainte le considerai placute sa ti se para extrem de neplacute acum, putand chiar sa-ti provoace stari de greata. Am trecut prin asta, am ramas si acum cu o sensibilitate la parfumul “La vie este belle”, desi inainte il adoram.
7. Ameteala
Sarcina determina dilatarea vaselor de sange, ceea ce va conduce la scaderea tensiunii arteriale. Astfel, sangele ajunge mai usor la embrion, dar se intoarce mai greu prin vene, catre tine, implicit catre creier. Evita miscarile bruste, statul in picioare pentru perioade lungi de timp sau baile si dusurile fierbinti.
Da, sarcina poate fi o etapa coplesitoare si stresanta pentru oricare dintre noi. Vine la pachet cu o serie de ganduri si de griji, cu stari de neliniste si nesiguranta si este foarte important sa acceptam ajutorul din partea partenerului de viata, din partea familiei sau a celor dragi. Este firesc sa fie asa, aminteste-ti ca tot ceea ce simti este normal si ca mare parte dintre femei experimenteaza toate aceste stari, dar mai ales, aminteste-ti ca toate aceste stari sunt trecatoare. Nu uita, gandul este cea mai puternica forta de pe Pamant. Astfel ca zambeste, gandeste pozitiv si bucura-te de aceasta experienta unica din viata ta!
Hugs,
Ramona S.
P.S.: Ma bucur ca esti alaturi de mine si iti multumesc pentru faptul ca esti aici. Esti curioasa cum am resimtit eu cel de-al doilea trimestru? Hai in articolul urmator!